Ceremonia de sărbătorire a “20 de ani de la debutul primului transplant European în România”, precum şi sesiunea ştiinţifică dedicată acestui eveniment au avut loc la Cluj Napoca, la sfârşitul săptămânii trecute, manifestările fiind organizate sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, Universităţii de Medicină şi Familie „Iuliu Haţieganu”, Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Romtransplant şi Asociaţiei Bolnavilor Transplantaţi din România.
Evenimentul şi-a propus să marcheze succesele obţinute în cadrul programului de transplant renal iniţiat în anul 1992 de către prof. univ. dr. Mihai Lucan, şeful catedrei de Urologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, fiind decernate premii, decoraţii şi distincţii naţionale şi internaţionale.
În cele două decenii de activitate medicală meritorie, prin programul profesorului Mihai Lucan au fost efectuate aproximativ 1.500 de transplanturi renale, unele dintre intervenţii fiind în premieră naţională şi internaţională – precum primul transplant dublu, de pancreas şi rinichi simultan (2004), primul transplant renal pediatric din Europa după reducerea adaptativă a masei grefei renale proporţional cu potenţialul organismului, primul transplant de rinichi de la un cadavru, în premieră în Europa de Est (2010), sau primul transplant renal european de la donator pediatric de 2 ani la primitor pediatric de 2 ani.
Printre cei care au beneficiat de intervenţii chirurgicale de specialitate la clinica profesorului Lucan se numără şi numeroşi sălăjeni, unul din ei fiind atletul sălăjean Gheorghe Guşet, multiplu campion al României la întrecerile balcanice. Cu mai bine de 3 ani în urmă, acesta a trecut printr-o operaţie de transplant care a durat trei ore, şi a ieşit învingător în cea mai grea competiţie – cea cu viaţa. Organismul lui Guşet nu a respins rinichiul pe care rudele unui tânăr din Bucureşti, aflat în moarte clinica, au fost de acord să-l doneze.
O altă sălăjeancă pentru care clinica din Cluj Napoca a însemnat a doua şansă la viaţă este Cerasela Szalantai. Zălăuanca în vârstă de 44 de ani a fost cel de-al cincilea pacient care a beneficiat de un transplant de rinichi la clinica profesorului Lucan, acum 19 ani. Femeia a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău când avea 25 de ani, acuzând stări de rău. Medicii au depistat-o cu avort spontan, deşi femeia le-a spus că acest lucru este imposibil, şi i-au administrat tratament. Din nefericire, starea pacientei s-a agravat, a intrat în comă şi, potrivit celor spuse de pacientă presei centrale, a fost declarată decedată. Când s-a trezit după 8 ore şi când, într-un final, a primit un al doilea diagnostic, zălăuanca a aflat că suferă de insuficienţă renală. Ani în şir, Cerasela Szalantai a fost nevoită să facă dializă şi, în ciuda mai multor încercări de a face un transplant de rinichi, acest lucru s-a dovedit imposibil până în 1993. În acel an, femeia a fost operată la clinica clujeană, de prof. Lucan, iar intervenţia chirurgicală s-a dovedit un succes.
În România, cel dintâi transplant de rinichi a fost realizat în 1980, la Bucureşti, de prof. univ. dr. Eugeniu Proca, membru de onoare al Academiei Române, fondator al Societăţii Române de Urologie.
Cata spaga ia pt fiecare operatie si cum se poarta cu pacientii stie cineva ? fara glume……..!